De Plofsluis is geploft

13 september 2021

Op 4 september is de Plofsluis virtueel ontploft met een spectaculaire 3D lichtshow. Met deze knal werden twee feestjes gevierd. Ten eerste de UNESCO Werelderfgoed status voor de Hollandse Waterlinies en ten tweede het 50 jarig bestaan van de stad Nieuwegein.

Burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein en gedeputeerde Rob van Muilekom gaven het startschot voor de lichtshow die gemaakt is door Chok Wah Man van Mo’Warped. Ongeveer 1000 bezoekers uit Nieuwegein en Houten zijn naar de lichtshow komen kijken en hebben geluisterd naar de verhalen van de expert van Rijkswaterstaat over de Plofsluis en naar een verhalenverteller. Bekijk deze video voor een impressie.

Plofsluis

De Plofsluis is het meest markante waterwerk van de Hollandse Waterlinies. De betonnen bakken konden worden gevuld met 40.000 ton zand en puin en waren bedoeld om bij oorlogsdreiging te exploderen waardoor het Amsterdam-Rijnkanaal kon worden afgesloten. Zo kon het water niet via het kanaal wegvloeien. Het is een Nederlandse uitvinding die nergens anders ter wereld voorkomt en die de vindingrijkheid op het gebied van watermanagement laat zien.