Fort Kijkuit wint Europa Nostra prijs

11 april 2016

Fort Kijkuit, Nieuwe Hollandse Waterlinie, Vreeland, Vechtstreek, Utrecht, Nederland, Europa

Fort Kijkuit in Kortenhoef heeft de EU Prijs voor Cultureel Erfgoed / Europa Nostra Prijs gekregen voor het behoud van cultureel erfgoed. Natuurmonumenten restaureerde het fort en gaf het een nieuwe bestemming als kantoor, expositieruimte en uitkijkplatform. De jury noemt Fort Kijkuit een voorbeeld van succesvol hergebruik van Europa’s militaire erfgoed. De Europa Nostra Prijs is de belangrijkste prijs in Europa op het gebied van cultureel erfgoed.

Fort Kijkuit werd gebouwd tussen 1844 en 1847 als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en bood plaats aan zo’n vijftig manschappen. Deze verdedigingslinie beschermde de steden in Holland en Utrecht. In de Tweede Wereldoorlog werd deze functie achterhaald door nieuwe methoden van oorlogsvoering. Daarna ging de conditie van het complex steeds verder achteruit. In 2013 nam Natuurmonumenten het initiatief om Fort Kijkuit te restaureren en een nieuwe bestemming te geven. In 2015 werd het project opgeleverd waarbij het fort meerdere functies kreeg: een kantoorruimte voor Natuurmonumenten, een expositieruimte voor bezoekers, een uitkijkplatform en plekken voor fietsers en wandelaars om uit te rusten en van het omringende landschap te genieten.

Meer informatie

Lees meer informatie over Fort Kijkuit, de EU Prijs voor Cultureel Erfgoed / Europa Nostra Prijs en Natuurmonumenten. Of neem contact op met Annelies Spanhaak, communicatieadviseur cultuurhistorie van Natuurmonumenten: a.spanhaak@natuurmonumenten.nl of 06-10374456.