Impressie Statenexcursie naar de NHW

24 november 2015

waterlinie museum 4 lowres DSC_0129 waterlinie museum 3 lowres DSC_0101 waterlinie museum 2 lowres DSC_0084 waterlinie museum 1 lowres DSC_0076

Op 16 november was er een Statenexcursie naar de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Kees de Heer, fractiemedewerker ChristenUnie Utrecht, was hierbij aanwezig en heeft daar de onderstaande impressie over geschreven.

Met twintig Utrechtse Statenleden en drie Gelderse Statenleden heb ik me op maandag 16 november 2015 verdiept in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. We kregen te horen wat er allemaal nodig is aan managementrapporten om deze verdedigingslinie in 2019 de felbegeerde status van ‘Werelderfgoed’ te bezorgen.

De Stelling van Amsterdam staat al op de UNESCO-lijst en daarom verdient de voorloper ook een plekje op de lijst, want dat heeft ‘meerwaarde’, als ik het beleidsjargon goed begrijp. Ik vraag me dan meteen af of we de unieke voorloper van de voorloper dan ook boven water mogen halen? Volgens mij verdienen alle restanten van de Oude Hollandse Waterlinie dan eveneens een hogere status… Zeker als we de nog veel oudere Romeinse Limes, waar nog minder van over is, uiteindelijk ook op de Werelderfgoedlijst willen krijgen…

Tussen alle praatsessies door kregen we een rondleiding door het spiksplinternieuwe Waterliniemuseum op Fort Vechten, waar de Hollandse Waterlinie de Romeinse Limes kruist. Volgens onze gidsen richt het Waterliniemuseum zich op twee doelgroepen, gezinnen met kinderen en historisch geïnteresseerde ouderen. Met die eerste doelgroep komt het vast wel goed, want de ultramoderne inrichting zorgt voor een prima interactie. Maar het is zeer de vraag of de nieuwsgierige senioren wel genoeg informatie krijgen. Volgens mij kunnen die veel meer leesvoer en gedetailleerder overzichtskaarten aan. De hoge wanden bieden nog genoeg ruimte voor reusachtige topgrafische kaarten van de Oude Hollandse Waterlinie, IJssellinie, Friese en Brabantse linie Het Waterliniemuseum kan vast nog veel meer militaire kaarten boven water halen.

Kees de Heer, fractiemedewerker ChristenUnie Utrecht