Kazemat Vreeswijk Oost Nieuwegein

In 2017 hebben Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie Sas van Vreeswijk drie kazematten, een schutsluis en een duikerhoofd verplaatst om ruimte te maken voor de verbreding van het Lekkanaal en de aanleg van de 3e kolk van de Prinses Beatrixsluis.

Voorzichtige verplaatsing

De NHW is genomineerd voor UNSCO-Werelderfgoedstatus. De verplaatsing van de zware, grote NHW-objecten moest dan ook uiterst voorzichtig gebeuren. Hoe dat in zijn werk ging, laat deze Infographic stap voor stap zien.

Allemaal anders

Iedere verplaatsing had wel iets bijzonders:

  • Op 22 februari 2017 werd de eerste kazemat Vreeswijk-Oost verplaatst. Kazemat Vreeswijk Oost ligt aan de oostkant van het Lekkanaal ten zuiden van de Prinses Beatrixsluis. Met zijn 1,2 miljoen kilo niet alleen de eerste, maar deze moest ook de grootste afstand afleggen (150 meter) én op de route ook nog een draai maken.
  • Op 23 mei 2017 volgde kazemat Schalkwijkse Wetering. Kazemat Schalkwijkse Wetering ligt aan de oostkant van het Lekkanaal ten noorden van de Prinses Beatrixsluis. Met 1,6 miljoen kilo de zwaarste van de drie. Deze kazemat schoof ongeveer 80 meter op en heeft het snelheidsrecord: in ongeveer 1 uur was hij boven zijn nieuwe plek.
  • Van 3 tot en met 6 juli 2017 werd het sluisje Schalkwijkse Wetering verplaatst. Het sluisje ligt vlakbij kazemat Schalkwijkse Wetering. Dit sluisje werd niet in één stuk zoals de kazematten, maar in vier delen verplaatst. Het 1,4 miljoen kilo wegende sluisje werd ongeveer 120 meter verplaatst.
  • Op 12 juli 2017 was het duikerhoofd aan de beurt, 180.000 kilo zwaar. Deze gebeurde als enige niet met een hijsportaal, maar met twee kranen.
  • Op 21 augustus 2017 is kazemat Houtense Wetering 80 meter oostwaarts verplaatst. Met 750.000 kilo de lichtste, maar niet de gemakkelijkste. Deze is aan het einde van de Tweede Wereldoorlog beschadigd geraakt door een bom. Daarom kreeg deze voorafgaand aan de verplaatsing een stalen korset.