Liniecommissie proost op UNESCO Werelderfgoed

13 september 2021

Met een glaasje champagnebier van Fort Everdingen heeft de Liniecommissie op 9 september in klein comité geproost op de UNESCO Werelderfgoed status voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam. Samen gaan ze nu verder als de Hollandse Waterlinies.

Voorzitter Zita Pels bedankte in haar speech iedereen die zich al die jaren ingezet heeft voor het dossier. Ze stond ook nog even stil bij de weken tussen het advies van ICOMOS en het besluit. Tot het laatst toe was het spannend en hebben vooral de collega’s van de RCE en het rijk er alles aan gedaan om de 21 landen die mochten stemmen te vertellen wat we in de afgelopen 2 jaar al gerealiseerd hebben. Speciale dank ging daarbij naar de permanent vertegenwoordiger van Nederland bij UNESCO, Hans Wesseling.

De Liniecommissie had graag met iedereen die betrokken is geweest in de afgelopen jaren het glas geheven. Helaas was dit door de huidige coronamaatregelen nu nog niet mogelijk. Later in het jaar hoopt de Liniecommissie wel zo’n moment te kunnen organiseren.

Foto: René Ros, Kenniscentrum Waterlinies.