Nieuw in de Hollandse Waterlinies: Gerard de Baaij en Eva Bleeker

26 oktober 2020

 

Gerard de Baaij, programmamanager Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is sinds kort twee nieuwe collega’s rijker. Op 1 september startte Gerard de Baaij als interprovinciaal programmamanager en op 1 oktober begon Eva Bleeker als webmaster.

Gerard de Baaij

Mijn naam is Gerard de Baaij. Ik ben sinds 1 september de nieuwe interprovinciaal Programmamanager Nieuwe Hollandse Waterlinie. Daarmee ben ik ook kwartiermaker voor de siteholder van de Hollandse Waterlinies. Ik vind het een spannend jaar. In 2019 is de nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in behandeling genomen als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam. Samen vormen de twee verdedigingslinies dan de Hollandse Waterlinies. De UNESCO vergadering van 2020, waarin een besluit over de benoeming zou worden genomen, is door het coronavirus uitgesteld. Over een nieuwe datum voor de vergadering bestaat nog veel onzekerheid. We gaan er uiteraard van uit dat, zodra het maar kan, de Hollandse Waterlinies de uitzonderlijke UNESCO-status krijgen.

De Hollandse Waterlinies gaan ergens over! Je hoeft geen historicus te zijn of de oorlog te hebben meegemaakt om de waarden van de waterlinies te kunnen begrijpen. Ik hecht grote waarde aan onze Nederlandse geschiedenis en het doorvertellen daarvan. De Hollandse Waterlinies verdienen bescherming en het verhaal moet doorverteld worden. Daaraan werkt ons team en dat doen we samen met veel betrokken mensen en organisaties. Het is complex, groots en daarom extra mooi. Ik ben dankbaar om hieraan te kunnen meewerken. Ook dat vind ik spannend.

Ik kom uit de wereld van natuur en landschap in de relatie met maatschappij en samenleving. Ik heb als zelfstandig adviseur en ambtelijk manager gewerkt in het ruimtelijk domein. Hier ontwikkelde ik de voorliefde voor ons landschap, de historie en de bijzondere elementen in ons cultuurlandschap. Dat vind ik niet spannend, maar juist erg leuk.

Ik heb er veel zin in om met zoveel mensen te werken aan zo’n groot erfgoed dat de UNESCO Werelderfgoed status meer dan verdient!

Eva Bleeker, Webmaster bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Eva Bleeker

Ik ben Eva Bleeker en sinds 1 oktober ben ik als webmaster verbonden aan zowel het interprovinciale als het provinciale (Utrechtse) programma van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Bij mij kun je terecht met alle online vragen en verzoeken rond de waterlinie, van Facebook en Instagram tot de nieuwsbrief en de websites.

Voordat ik aan de slag ging voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie, werkte ik voor Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Ook heb ik gewerkt voor Oneindig Noord-Holland, een online platform vol culturele verhalen, activiteiten, routes en video’s. Hier kon ik mijn liefde voor het vertellen over erfgoed en het verleden, opgedaan tijdens mijn studie geschiedenis aan de UvA, goed gebruiken.

Ook in mijn functie bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie kan ik doen wat ik het allerleukste vind: online aan de slag met prachtig erfgoed dat voor toegankelijk en interessant is voor zoveel mensen. Of je nu houdt van wandelen, fietsen, geschiedenis, de natuur of lekker eten en drinken, de Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft voor iedereen iets te bieden.

Ik heb er enorm veel zin in om zoveel mogelijk mensen te laten kennismaken met de waterlinie en enthousiast te krijgen, want je leert het landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie pas echt kennen als je de verhalen en geheimen erachter kent!