Ode aan de Hollandse Waterlinies

6 april 2021

Van mei 2021 tot en met mei 2022 brengen we een Ode aan de Hollandse Waterlinies. Samen met zeven Nederlandse regio’s en het Nationaal Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) brengt Nederland een jaar lang een Ode aan het Landschap. Een landschap dat grotendeels door mensenhanden is gevormd en gemaakt.

Wandelen, fietsen en eten

Er staat van alles op het programma tijdens Ode aan de Hollandse Waterlinies. Culinair genieten kan tijdens het Pop-Up restaurant Sterk Water op een van de forten. Het landschap is te voet te beleven tijdens een van de waterliniewandeltochten met activiteiten op de forten langs de route. De lengte van de hele Hollandse Waterlinies wordt voelbaar tijdens de Waterlinie Fietstour met een monsterrit van 300 km en ritten van 200 en 100 km. Voor de recreatieve fietser zijn er mooie routes met verhalen over het unieke landschap van de waterlinie.

We sluiten de Linies

In september wordt samen met alle vijf de waterschappen de linie gesloten. In twee weekenden wordt de werking van de waterlinie zichtbaar en beleefbaar gemaakt door waterwerken te sluiten of juist te openen. Elk waterschap test periodiek de waterwerken, meestal is dit ’s nachts en zonder publiek. Dit jaar mag het publiek komen kijken en wordt met licht en verhalen vertellers het geheim van het water onthult.

Fortensafai’s

Tijdens een Fortensafari gaat het publiek met een boswachter op pad om bijzondere dieren en planten op en rond de forten te spotten. Het hele jaar door worden de Fortensafari’s georganiseerd. Nu al op safari? Dat kan. Twee boswachters bij Fort Krommeniedijk in de Stelling van Amsterdam vertellen in deze video over het onder water zetten van het land voor de weide vogels.

Meer weten over het programma, kijk op odeaandehollandsewaterlinies.nl.

Copyright 2021 Liniebureau Nieuwe Hollandse Waterlinie

Postbus 406, 3500 AK Utrecht | Bezoekadres: Archimedeslaan 6, 3584 BA Utrecht