Oplevering gerestaureerde sluizenstelsel Fort Everdingen

25 april 2016

Oplevering-gerestaureerde-sluizenstelsel-bij-Fort-Everdingen

Het gerestaureerde sluizenstelsel bij Fort Everdingen is zaterdag 16 april officieel geopend. De oplevering gebeurde in historische setting. Josan Meijers, gedeputeerde van de provincie Gelderland, verrichtte bij de Beersluis de openingshandeling.

Vergezeld door een viertal soldaten heette Baron Cornelis Krayenhoff, de grondlegger van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de vele genodigden en belangstellenden van harte welkom. Vervolgens verrichte Josan Meijers de openingshandeling. Dat deed ze door een fles speciaalbier van Duits & Lauret tegen de sluis kapot te laten vallen. Het speciaalbier is gemaakt in de in Fort Everdingen gevestigde brouwerij Duits & Lauret.

Uniek sluizenstelsel

Het unieke sluizenstelsel bestaat uit een inlaat- een beer- en een doorlaatsluis. Door een ingenieus waterbeheersingssysteem kon het Culemborgse Veld, de polder ten oosten van de Diefdijk, bij militaire dreiging snel onder water worden gezet.

Bierbrouwerij

Speciaal Bierbrouwerij Duits & Lauret is sinds 2015 de exploitant op Fort Everdingen. Op dit moment wordt een ambachtelijke bierbrouwerij, inclusief proeflokaal, een streekwinkel en kleinschalige recreatieve activiteiten (kampeer- en camperplaats, fiets- en kanoverhuur, maandmarkten) op het fort gerealiseerd.

Lees meer informatie over Fort Everdingen