Provincie Utrecht

Enkele voorbeelden van projecten die uitgevoerd worden in Utrecht.

 Fortbrouwerij Everdingen

Fort Everdingen

Precies op de grens van de provincies Utrecht en Gelderland ligt Fort Everdingen. Brouwerij Duits & Lauret is de nieuwe eigenaar. Fort Everdingen is inmiddels getransformeerd tot ‘Fortbrouwerij’. Op het terrein is naast een brouwerij ook een proeflokaal, winkel en kleinschalige natuurcamping gerealiseerd.

Meer informatie: Website Fort Everdingen

Fort bij Vechten en het Waterliniemuseum

Kinderen op Fort Vechten

In 2015 is op Fort Vechten het nationale Waterliniemuseum gerealiseerd. In het nieuwe museumgebouw kom je in een interactieve ontdekkingstocht van alles te weten over de waterlinie. Mensen uit verschillende tijden nemen je mee in hun belevenissen. Fort Vechten is een ideale locatie om te trouwen, feest te vieren, bedrijfsbijeenkomsten te houden, of om te wandelen en te spelen.

Meer informatie: Website Fort bij Vechten en Website Waterliniemuseum

 Fort bij Abcoude

fort Abcoude

Aan de rand van Abcoude, onder de rook van Amsterdam, ligt het Fort bij Abcoude. Het fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De eigenaar Natuurmonumenten is momenteel op zoek naar een exploitant voor het fort.

Meer informatie: Website Natuurmonumenten

 Fietsbrug Nigtevecht

 

fietsbrug

Fietsers en dieren kunnen over enkele jaren bij Nigtevecht het Amsterdam-Rijnkanaal oversteken. De fietsbrug die daar komt zorgt voor meer recreatiemogelijkheden en betere bereikbaarheid. De brug koppelt de recreatieve fietsroutes langs de Hollandse Waterlinie en die langs de Stelling van Amsterdam. Voor fietsers uit Nigtevecht worden station Abcoude en de scholen en werkgebieden in de regio Amsterdam beter bereikbaar. Dieren kunnen door de oevers die aangepast worden, zwemmend het kanaal oversteken. Dit vergemakkelijkt de uitwisseling van fauna tussen de natuurgebieden en versterkt de natuur.

Herontwikkeling en herbestemming “De Batterijen aan de Overeindseweg”

1694_2

De Batterijen aan de Overeindseweg zijn een verdedigingswerk in de gemeente Nieuwegein. Ze maakten deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het verdedigingswerk is begin jaren 1870 verrezen, een periode die zich kenmerkte door het uitbreken van de Frans-Duitse Oorlog. In Nederland leidde dit tot de afkondiging van een mobilisatie en ook de bouw van enkele vooruitgeschoven forten rond de stad Utrecht om zwakke plekken te versterken. Nadien is het werk aan de Overeindseweg nog uitgebreid. Rond 1982 is een deel ervan verdwenen door een aanpassing van het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van de plofsluis. In rijksmonumentaal opzicht zijn van de Batterijen aan de Overeindseweg onder meer een aardwerk, mitrailleurkazemat, artillerieloods en een schotbalkkering beschermd.

Lunet IV verbouwd tot ‘zorgfort’

Fort Lunet4

Lunet IV is een fort dat gerestaureerd en verbouwd is tot ‘zorgfort’. Op Lunet IV was tot voor kort de Scoutinggroep Salwega gevestigd die nu naar Lunet III is verhuisd. De gemeente Utrecht heeft samen met ZOMO, wonen & dagbesteding (IJsselstein) plannen ontwikkeld voor een ‘zorgfort’ op Lunet IV. De 19e-eeuwse flankkazematten zijn gerestaureerd. Eén van de kazematten heeft een bestemming als werkplaats voor de groenploeg gekregen. De andere wordt verhuurd voor exposities, tentoonstellingen, lezingen ,kinderfeestjes enz.. In de nieuwe houten Waterlinieloods heeft lunchrestaurant ‘de Smaak van Lunet’ haar deuren geopend. In de loods is ook een landwinkel met creatieve producten van de medewerkers van ZOMO en seizoensgebonden groenten en fruit uit de eigen tuinen van werkcentrum Beatrixpark, tegenover het fort. Op de 1e verdieping van de loods zijn er vergader- en trainingsruimten voor bedrijven en instellingen. Ook feestjes en mountainbiken, waterfietsen en kanoën zijn op Lunet IV mogelijk.

Meer informatie: Website Fort Lunet IV

 

Copyright 2019 Liniebureau Nieuwe Hollandse Waterlinie

Postbus 406, 3500 AK Utrecht | T: (030) 258 36 03 | Bezoekadres: Archimedeslaan 6, 3584 BA Utrecht