Kennis en educatie

Man vertelt aan kinderen over fortKennisdelen is heel belangrijk om het verhaal van de Nieuwe Hollandse Waterlinies te behouden en door te geven aan de volgende generatie. Het Kenniscentrum Waterlinies  is verantwoordelijk voor het borgen en ontsluiten van deze kennis.

Lespakket

Er is een lespakket ontwikkeld om kinderen en jongeren meer te betrekken bij het verhaal van het erfgoed. Het educatieve lespakket van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is geschikt voor groep 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs.

U kunt het lesmateriaal downloaden. De vier lessen staan los van elkaar en zijn afzonderlijk te gebruiken. In de docentenhandleiding staat duidelijk beschreven hoe de les voorbereid moet worden.

Let op: in de docentenhandleiding en opdrachtenbladen wordt verwezen naar een digitaal aspect van het lespakket. Dit gedeelte wordt niet meer technisch ondersteund. Wel is het mogelijk om een aantal opdrachten van de opdrachtenbladen in te vullen. Momenteel werken we aan een nieuw educatiepakket over het UNESCO werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Onze excuses voor het ongemak. 

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over het lesmateriaal? Neem contact op met:

Kirke Mulders (projectleider communicatie Nieuwe Hollandse Waterlinie)

Tel: 030 - 258 22 83

E-mail: kirke.mulders@provincie-utrecht.nl

Forten bezoek en schoolreisjes

Vele forten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn te bezoeken en op de meeste forten zijn gidsen die rondleidingen kunnen verzorgen. Bekijk welke forten er bij uw school in de omgeving liggen en maak een afspraak voor een bezoek.

Op een aantal forten zijn speciale onderwijsprogramma’s ontwikkeld:

Waterliniemuseum

Het Waterliniemuseum op Fort bij Vechten is het bezoekerscentrum van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In het museum wordt het verhaal verteld van de verdediging van Nederland doormiddel van water.  Er is een educatief programma voor de groepen 7 en 8 van de basisschool en voor de klassen 1 en 2 van de middelbare school.

Polderwachter

Op fort Maarsseveen geeft polderwachter Marcel Bleekendaal gastlessen over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook kun je meedoen met een van zijn wandelingen door het prachtige gebied rondom het fort.

Nederlands Vestingsmuseum

Het Vestingmuseum in Naarden is een leuk en boeiend museum voor schoolgroepen. Geen schoolbezoek aan het museum is compleet zonder het (laten) afvuren van een echt kanon!