Stellingtafel op Fort van Hoofddorp in gebruik genomen

6 juli 2022

Op 24 juni is de Stellingtafel op het Fort van Hoofddorp in gebruik genomen door wethouder Marja Ruigrok van de gemeente Haarlemmermeer en leerlingen van de Montessorischool. 

Driedimensionale tafel met water

Op de Stellingtafel is de Stelling van Amsterdam uitgebeeld. De bezoeker ziet de 135 kilometer lange linie met 42 forten en 4 batterijen. De driehoekige vorm van de tafel symboliseert de vorm van het fort zelf. Door het driedimensionale effect van de tafel, kan deze zich vullen met (regen)water. De lagere gedeelten van de kaart vullen zich als eerste en vormen de gebieden die permanent onder water staan. De inundatiegebieden van de Stelling van Amsterdam liggen net iets hoger en lopen daardoor pas onder water wanneer er meer regen valt.

Het kunstwerk laat de werking van het watermanagementsysteem zien, waarmee het land rondom de Stelling van Amsterdam onder water werd gezet. De Stellingtafel is een educatief kunstwerk naar een idee van Femme Hammer, vormgegeven door ontwerper Siba Sahabi en architect Serge Schoemaker.