Tentoonstelling Forten van Boven geopend tijdens Kinderfort

18 april 2016

Prijswinnaars met Meijers en Swinckels

Bruisend was het afgelopen zondag bij het Waterliniemuseum Fort bij Vechten. Niet alleen waren er een paar duizend mensen bij de speelmanifestatie Kinderfort. Ook werd de Luchtfototentoonstelling Forten van Boven geopend door gedeputeerden Josan Meijers (Gelderland) en Henry Swinkels (Noord-Brabant). Bij de opening speelden kinderen de hoofdrol. En natuurlijk de Nieuwe Hollandse Waterlinie die is genomineerd als UNESCO Werelderfgoed.

Op het nieuw ingerichte buitenterrein van het Waterliniemuseum worden sinds zondag 17 april op grote doeken luchtfoto’s van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tentoongesteld. Tegelijk zijn op Forteiland Pampus bij Muiden in de droge gracht immense luchtfoto’s van de forten van de Stelling van Amsterdam te bewonderen. De Stelling van Amsterdam ontving twintig jaar geleden het predicaat UNESCO Werelderfgoed. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is tevens genomineerd om de UNESCO Werelderfgoed status verkrijgen (2019), als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam.

Speurtocht en Drones

De bezoekers van Kinderfort konden van 11.00 tot 14.30 uur meedoen aan de openingsspeurtocht langs de 33 levensgrote doeken, op zoek naar torenforten, spoorlijnen en kastelen. Uit de goed ingevulde vragenformulieren zijn drie winnaars getrokken. Deze drie gelukkigen, Guusje van Dalen, Melle van Doorn en Wes Kalverkamp, wonnen alle drie een drone. Voordat Josan Meijers (Gelderland) en Henry Swinkels (Noord-Brabant) deze prijzen hadden uitgereikt, hielpen alle toeschouwertjes mee bij de officiële opening van de tentoonstelling. Zij mochten allen letterlijk onder de vlag van de Nieuwe Hollandse Waterlinie de expositie in gebruik nemen.

Lees meer over de feestelijke opening.