Trots op het grootste erfgoed van Nederland

21 april 2017

Josan Meijers op bijeenkomst steunbetuiging

Josan Meijers sprak haar trots uit over de Waterlinie toen de Liniecommissie de steunbetuiging voor de UNESCO nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in ontvangst nam. Deze steunbetuiging kreeg de Liniecommissie van 25 gemeenten, 4 grote eigenaren en 3 waterschappen tijdens de feestelijke bijeenkomst op 20 april 2017.

Door een puzzelstuk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie te leggen hebben de vertegenwoordigers van betrokken partijen symbolisch de handtekening gezet en met elkaar de verbinding gemaakt in de hele Linie. Bij het leggen van het puzzelstuk kreeg iedereen de vraag: “Wat maakt dit puzzelstukje zo bijzonder?” Enkele reacties:

Maarten Divendal, wethouder gemeente Ronde Venen: “We maken de verbinding van de Stelling van Amsterdam met de Nieuwe Hollandse Waterlinie en als de fietsbrug bij Nigtevecht er is wordt het helemaal geweldig.”

Guus Beugelink, hoogheemraad HDSR: “Polderblokhoven, de waterlinie in beeld, de polder is vol!”

Herman Geerdes, wethouder gemeente Houten: “Fort Honswijk, parel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie op het eiland van Schalkwijk”

Luc Berris, adjunct regio directeur Gelderland bij Natuurmonumenten: “Fort Kijkuit heeft de Europa Nostra prijs gewonnen!”

Arjen Rijsdijk, wethouder gemeente Gorinchem: “Gorinchem is de grootste en meest bruisende vesting.”

Kees Geldof, wethouder van de gemeente Utrecht, was niet aanwezig maar onderschreef zijn steun in een videoboodschap.

Het laatste puzzelstuk, symbolisch voor de provincie Zuid-Holland, maakte de puzzel compleet. De bijzondere puzzel is gemaakt door het Leerwerkbedrijf Nieuwe Hollandse Waterlinie in Geldermalsen samen met leerlingen vormgeving en houtbewerking. Josan Meijers sloot de bijeenkomst af met de woorden: “Deze UNESCO nominatie biedt heel veel kansen en daarnaast geeft het ons ook de plicht dat we heel zuinig zijn op het erfgoed en dat we het goed gebruiken.”