Twee zomerexposities op Fort Pannerden

6 juli 2022

decoratieve afbeelding van Fort Pannerden. Je ziet het groene fort liggen op een landtong waar de rivier de rijn wordt gesplitst in de Waal en het Pannerdensch Kanaal.

In Fort Pannerden zijn tijdens de zomermaanden twee mooie exposities te bezoeken. Het Westelijk Binnenplein van het fort staat momenteel in het teken van de UNESCO werelderfgoedstatus. Daarnaast zijn de Hollandse Waterlinies vanaf augustus door een heel bijzondere bril te bekijken.

UNESCO werelderfgoed

De Hollandse Waterlinies zijn al bijna één jaar lang UNESCO werelderfgoed. Hoe kom je aan een werelderfgoedstatus en wat betekent het eigenlijk? Waarom zijn de Hollandse Waterlinies uniek en onvervangbaar en welke rol speelt Fort Pannerden in het geheel? Deze en andere vragen komen aan bod in zeven kleurrijke themapanelen.

3D-expositie ‘de Hollandse Waterlinies door een andere bril’

In augustus strijkt de 3D-tentoonstelling ‘De Hollandse Waterlinies door een andere bril’ neer op het fort. In deze reizende tentoonstelling zijn de Hollandse Waterlinies te  zien door een 3D-bril. De begeleidende verhalen, gemaakt door het Kenniscentrum Waterlinies, geven een compleet beeld van het ingenieuze watermanagementsysteem en de indrukwekkende forten.

Fort Pannerden

Fort Pannerden is het meest oostelijke fort van de Hollandse Waterlinies. Het verdedigingswerk ligt op de plek waar de Rijn zich afsplitst in de Waal en het Pannerdensch kanaal. Vanaf het fort konden soldaten goed zien of een vijandelijk leger de Rijn naderde. Ook was het rivierwater nodig om de Nieuwe Hollandse Waterlinie te inunderen. Fort Pannerden stelde de aanvoer van het water veilig.

Lees meer over de zomertentoonstellingen op Fort Pannerden >