Werelderfgoed-experts onder de indruk van Nieuwe Hollandse Waterlinie

10 november 2017

Peerreview

Begin september hebben Werelderfgoed-experts Christopher Young en Bénédicte Selfslagh een 3 daags bezoek gebracht aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op het programma stond de inhoudelijke bespreking van nominatiedossier en managementplan en de aanbevelingen van UNESCO naar aanleiding van de afgewezen grensaanpassing van de Stelling van Amsterdam. Deze besprekingen vonden plaats op verschillende locaties in de Nieuwe Hollandse Waterlinie en werden afgewisseld met het bezoeken van interessante plekken als de Diefdijk, Polderblokhoven en de Lekkanaal-zone.

De experts waren onder de indruk van de mooie plekken in de Waterlinie en gaven als tip mee om de Waterlinie duidelijk neer te zetten als een lineaire lijn, een Groen Lint. Een plek voor rust en ontspanning als tegenhanger tegen het drukke en hoog-dynamische Westen.

Kwalitatief goed dossier

Het nominatiedossier beoordeelden ze als kwalitatief goed en op sommige punten vonden ze dat we te bescheiden spraken over ons unieke erfgoed en de verschillende beschermingsmaatregelen die in Nederland van kracht zijn. Ze onderstreepten het advies om extra tijd te nemen om het dossier samen te voegen met de grensaanpassing voor de Stelling en het verwerken van de aanbevelingen van UNESCO. Over de bufferzone gaven ze het advies om in gesprek te gaan met ICOMOS, het advies orgaan van UNESCO.