UNESCO

Logo Nominatie UNESCO WerelderfgoedDe Nieuwe Hollandse Waterlinie is in 2019 door Nederland voorgedragen voor UNESCO Werelderfgoed als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam, samen vormen ze straks een Werelderfgoed de ‘Hollandse Waterlinies’. In opdracht van het Rijk en de Liniecommisie is de voordracht voorbereid om op zijn vroegst in 2021 de UNESCO status te verkrijgen. Lees alles over de nominatie in de Nederlandse Samenvatting Nominatiedossier Hollandse Waterlinies of bekijk het hele Nominatiedossier en het Managementplan en de bijbehorende kaarten.

U vindt ook alle documenten UNESCO in de bibliotheek.

Nominatie in het kort

In 2021 hoopt de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de werelderfgoedlijst te komen. De Stelling van Amsterdam heeft al vanaf 1996 de status van UNESCO. Met deze nominatie wil Nederland die status uitbreiden met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Werelderfgoed status bevestigt de internationale betekenis van dit unieke Nederlandse erfgoed. Het is een belangrijke impuls voor de bescherming en het behoud van de Hollandse Waterlinies in een druk deel van Nederland. Het biedt economische en maatschappelijk kansen en mogelijkheden voor duurzame exploitatie van het erfgoed. Dit trekt meer bezoekers en vergroot de beleving, nu en voor toekomstige generaties.

Waarom samen met de Stelling van Amsterdam?

De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam zijn erfgoed van wereldniveau. Ze zijn uniek en verdienen het om behouden te blijven voor volgende generaties. Militair-historisch zijn de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam een waterlinie. De Stelling van Amsterdam is het ultieme sluitstuk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De twee waterlinies vertellen samen het verhaal van deze strategische inzet van water bij de verdediging van Nederland met ‘Water als Bondgenoot’. De uitbreiding van de Stelling van Amsterdam met de Nieuwe Hollandse Waterlinie maakt het beeld van de ‘grootsheid’ compleet.

Wilt u meer weten over het Werelderfgoed van Nederland? Bekijk de website Werelderfgoed .

 

Copyright 2021 Liniebureau Nieuwe Hollandse Waterlinie

Postbus 406, 3500 AK Utrecht | Bezoekadres: Archimedeslaan 6, 3584 BA Utrecht