UNESCO

stempel unesco_NL

De Nieuwe Hollandse Waterlinie  is in 2019 door Nederland voorgedragen voor UNESCO werelderfgoed als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam, samen vormen ze straks de Hollandse Waterlinies. In opdracht van de Liniecommisie is de voordracht voorbereid om op zijn vroegst in 2020 de UNESCO status te verkrijgen. Bekijk het Nominatiedossier en het Managementplan. En bekijk de bijbehorende kaarten.

U vindt ook alle documenten UNESCO in de bibliotheek.

Nominatie in het kort

In 2020 hoopt de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de werelderfgoedlijst te komen. De Stelling van Amsterdam heeft al vanaf 1996 de status van UNESCO. Nederland is druk bezig om die status uit te breiden met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De werelderfgoedstatus is belangrijk voor het behoud en de ontwikkeling van de forten en voor het toerisme.

Renovatie en ontwikkeling

De afgelopen jaren is hard gewerkt aan de renovatie en ontwikkeling van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er is meer dan 200 miljoen euro geïnvesteerd in het herstel en de ontwikkeling. De forten en vestingen zijn gerenoveerd, bunkers zijn hersteld en er zijn recreatievoorzieningen gecreëerd. En in oktober 2015 heeft het Waterliniemuseum Fort bij Vechten in Bunnik haar deuren geopend. De UNESCO status biedt de kans om al deze publieke investeringen nog beter te laten renderen in de toekomst.

Waarom samen met de Stelling van Amsterdam?

De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam zijn erfgoed van wereldniveau. Ze zijn uniek en verdienen het om behouden te blijven voor volgende generaties. In militair-historisch opzicht is de Stelling van Amsterdam het ultieme sluitstuk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De twee waterlinies samen vertellen het verhaal van deze strategische inzet van water bij de verdediging van Nederland. De uitbreiding van de Stelling van Amsterdam met de Nieuwe Hollandse Waterlinie maakt het beeld van de ‘grootsheid’ compleet.

Wilt u meer weten over het Werelderfgoed van Nederland? Bekijk de website Werelderfgoed

 

Copyright 2019 Liniebureau Nieuwe Hollandse Waterlinie

Postbus 406, 3500 AK Utrecht | T: (030) 258 36 03 | Bezoekadres: Archimedeslaan 6, 3584 BA Utrecht