Uitzonderlijke Universele Waarde

3 hoofdelementen

Om Werelderfgoed te worden moet iets uniek en van Uitzonderlijke Universele Waarde zijn; Outstanding Universal Value. Hiervoor heeft UNESCO criteria en de Hollandse Waterlinies voldoen aan 3 van deze criteria.

De Uitzonderlijke Universele Waarde van de Hollandse Waterlinies is:

  • Een buitengewoon voorbeeld van een Europees verdedigingssysteem van de moderne tijd dat intact is gebleven;
  • Een ingenieus systeem van militaire verdediging door inundatie dat gebruik maakt van eigenschappen en elementen van het aanwezige landschap;
  • Uniek in de Europese architectuurgeschiedenis;
  • Een illustratie van Nederlandse inventiviteit in land- en waterbeheersing.

Uniek en intact

Nergens vind je een waterverdedigingslinie van deze omvang en in deze goed geconserveerde toestand. De Waterlinies hebben zich aanvankelijk gevoegd naar het landschap. Vervolgens hebben de linies op hun beurt ook invloed gehad op het landschap met hun waterwerken, inundatiekommen en ‘verboden kringen’. In deze gebieden mocht niet worden gebouwd, om zo een vrij schootsveld te hebben vanaf de versterkingen. De eenheid en de positie van de Hollandse Waterlinies in het landschap is sinds de bouw vrijwel ongewijzigd gebleven; deze elementen zijn allemaal nog duidelijk herkenbaar aanwezig in het landschap.

Drie hoofdelementen

Het systeem van de Hollandse Waterlinies bestaat uit 3 hoofdelementen: Het strategisch landschap  met een reliëf dat het geschikt maakt voor inundatie, het systeem van waterstaatkundige werken  dat voor de inundatie kan worden ingezet en de strategisch gepositioneerde militaire versterkingen  die er onlosmakelijk mee verbonden zijn.

Video: bescherming van de Hollandse Waterlinies

Bekijk onderstaande video en de ontdek Uitzonderlijke Universele Waarde van de Hollandse Waterlinies.