V6 en de verhalen over de waterlinie

6 november 2017

Het tot leven brengen van de verhalen over de Nieuwe Hollandse Waterlinie en Stelling van Amsterdam draagt bij aan eigenaarschap; vanuit die overtuiging werkt V6. Verhalen geven betekenis, ze dragen bij aan de trots die bewoners ervaren voor hun omgeving en maken dat zij zorg willen dragen voor het unieke erfgoed dat daar onderdeel van is. V6 startte met deze gedachte een pilot in 4 gebieden langs de Linie en Stelling en verzamelde de verhalen die rondgingen.

Historische verhalen, eigentijdse verhalen, mooie, spannende en ontroerende verhalen over de Linie en Stelling: ze zijn allemaal te lezen op www.ifthenisnow.nl, een communityplatform met resultaten van een bijzondere pilot. V6 begon met netwerken en startte een zoektocht naar de verhalenvertellers van de linie: mensen die oog en belangstelling hebben voor objecten in het linielandschap. De verhalen van omwonenden, vrijwilligers, de Polderwachter,  stichtingen en ondernemers deelden ze op Facebook en vertelden ze verder. Via via kwam V6 in aanraking met steeds meer partijen die bereidheid tonen om actief aan de slag te gaan met de linie.

Bottum-up burgerinitiatief

De “bottom-up” benadering van V6 ontwikkelt zich als een burgerinitiatief, in aanvang gefaciliteerd vanuit de overheid. Daarna kan de community zelf de zorg overnemen. Provincie Utrecht verstrekte een projectsubsidie. Een jaar later kijken we terug op 12 maanden vol verhalenworkshops, prachtige woorden, inspirerende kennismakingen en een vruchtbare bodem om de samenwerking voort te zetten met tientallen initiatiefnemers die het bijzondere verhaal van de Linie en Stelling willen doorvertellen.

V6 is een initiatief van Menno Heling, ontwikkelaar en uitgever van if then is now (communityplatform voor cultuur, erfgoed en toerisme) en MMNieuws, vakmedium over cultureel ondernemers en Bas Kreuger, adviseur via Kreuger in Kultuur en tevens actief in het Kenniscentrum Waterlinies.