Waterlinie

Polder Blokhoven

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een unieke historische verdedigingslinie gebouwd vanaf 1815. Aangelegd ter verdediging van de vesting Holland, het bestuurlijke hart van Nederland. De linie is 85 kilometer en bestaat uit 45 forten, 6 vestingen: Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem, Woudrichem en Nieuwersluis en 2 kastelen: Muiderslot en Slot Loevestein. Wat de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen met de Stelling van Amsterdam zo uniek maakt is de verdediging doormiddel van water met water als bondgenoot.

Internationale erkenning

Ook internationaal wordt het unieke van de Nieuwe Hollandse Waterlinie erkend. Op 26 juli 2021 is de Nieuwe Hollandse Waterlinie toegevoegd aan het UNESCO Werelderfgoed Stelling van Amsterdam. Samen vormen ze nu een UNESCO Werelderfgoed Hollands Waterlinies.

Meer weten over de Waterlinie?

Hoe werkt zo’n waterlinie en waar ligt die nu precies, wat is het geheim? Lees meer over het geheim van de Waterlinie of bekijk de kaart met informatie over de forten. Het verhaal van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam begint al ver voor de bouw in 1815.  Lees meer over de historie van de beide linies. Ook nu zijn de beide waterlinies nog in alle facetten te ontdekken en te beleven.