Geheim van de Waterlinie
De waterlinie werd ook wel het geheime wapen van Nederland genoemd. Je ziet het pas als je het weet. De combinatie van het landschap, het water en de forten hebben door deze geheimzinnigheid jarenlang een rol gespeeld in de verdediging van Nederland.
Water als bondgenoot
Bij een waterlinie wordt water gebruikt om de vijand tegen te houden. Een systeem van sluizen, dijken, kanalen, rivieren en gemalen zorgden ervoor dat hele polders onder water konden worden gezet. Dit onderwater zetten heet inundatie. De laag water was maar 40 tot 50 centimeter. Dit was te diep om te kunnen doorwaden maar te ondiep om te kunnen bevaren. Op kwetsbare punten in de linie werden forten gebouwd. Deze kwetsbare punten worden ook wel de accessen genoemd. Het zijn hoger gelegen delen in het landschap en kruisende infrastructuur zoals wegen, spoorwegen en rivieren.
Ligging Nieuwe Hollandse Waterlinie
De Nieuwe Hollandse Waterlinie ligt op de grens van hoog en laag Nederland aan de rand van het economische hart van Nederland, nu de Randstad en vroeger de Vesting Holland. Door het natuurlijke hoogte verschillen ontstonden 9 inundatiekommen die onderwater gezet konden worden in tijden van oorlog.
Fort Pannerden
Een bijzonder fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is Fort Pannerden in het oosten van het land. Dit fort verdedigde de toevoer van de waterlinie en wordt ook wel de kraan van de waterlinie genoemd. Om te voorkomen dat de vijand de watertoevoer zou blokkeren is dit fort op het strategische punt tussen de Waal en het Pannerdens kanaal aangelegd.