Hoe werkt de Waterlinie?
De Waterlinie is gemaakt om ons land in oorlogstijd te beschermen. Water was het verdedigingswapen. Als de vijand eraan kwam, konden stroken polderland tussen Muiden en de Biesbosch 40 centimeter onder water gezet worden. Dit gebeurde via een ingenieus systeem van sluizen, dijken en kanalen. Het land werd daardoor moeilijk begaanbaar. De linie was van 1815 tot 1940 een onneembare vesting. Door hoogteverschillen in het landschap, bijvoorbeeld bij rivieren en dijken, bleven sommige gronden droog en dus begaanbaar door de vijand. Deze kwetsbare delen van de Waterlinie werden onder schot gehouden vanuit forten. Lees meer over de geheime organisatie van de Waterlinie.
Verdedigingslinie
De Waterlinie heeft haar waarde als verdedigingslinie nooit echt kunnen bewijzen, maar is wel drie keer (deels) in staat van verdediging gebracht. In 1870 toen de Frans-Duitse oorlog dreigde uit te draaien op een Europese oorlog, tijdens de Eerste Wereldoorlog en de laatste keer in 1939 toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak.
De Waterlinie nu
Tijdens de Tweede Wereldoorlog, als de Duitsers over de onder water gezette gebieden vliegen, blijkt dat de Linie zijn verdedigingswaarde grotendeels heeft verloren. Tegenwoordig heeft de Nieuwe Hollandse Waterlinie een nieuwe functie. Het is nu een prachtig gebied, waarin je de geschiedenis volop kunt beleven. Bekijk de activiteiten op de website Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Wilt u meer weten? We hebben 15 interessante feiten over de Nieuwe Hollandse Waterlinie op een rijtje gezet.