Van toen naar nu

1816-1824

Het begin van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, er worden veel forten aangelegd.

1840-1860

Forten krijgen bomvrije gebouwen. De belangrijkste forten worden voorzien van een ronde toren van zwaar metselwerk. Deze torenforten liggen vooral langs dijken.

1867-1870

De frontlijn van de steden Naarden en Utrecht moet verder komen te liggen, omdat de reikwijdte van projectielen toeneemt. Zo ontstaat het Offensief van Naarden. De fortengordel bij Utrecht krijgt uitbreiding van de forten Ruigenhoek, Voordorp, Vechten en Rijnauwen. Het fort Rijnauwen heeft een moderne polygonale (veelhoekige) vorm en is het duurste fort ooit gebouwd in Nederland.

1877-1879

De eerste mobilisatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in 1870 brengt veel tekortkomingen aan het licht. Die worden in deze periode aangepakt.

20e eeuw

De invoer van de brisantgranaat in 1885 heeft grote gevolgen voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De verdedigingswerken zijn hier niet tegen opgewassen. In de 20e eeuw worden daarom de ‘verouderde’ verdedigingswerken aangevuld met betonnen schuilplaatsen en kazematten. Een kazemat is een overdekte, bomvrije ruimte voor de opstelling van vuurwapens, voorzien van een schietgat. Deze staan op en rond de forten.