Ontdek de Waterlinie

Fort aan de Klop met kinderen

De Hollandse Waterlinies: water als bondgenoot

Ver weg van de drukte, middenin het Hollandse waterlandschap, diep verscholen in de natuur, duiken ze plots voor je op als je een polderweggetje inslaat: de forten van De Hollandse Waterlinie. Robuuste locaties in een lint tussen Edam en de Biesbosch, verbonden door wandel-, fiets- en vaarroutes die een gemeenschappelijk verleden hebben. Natuur, cultuur en geschiedenis, voor iedereen nabij. Met elkaar vertellen ze je een oer-Hollands verhaal over verdediging met water als bondgenoot. Een verhaal dat goed bewaard is gebleven en dat je steeds weer op een eigen manier kunt ontdekken en beleven.

Open voor publiek

Sinds de jaren negentig zijn gebouwen en waterwerken van de Hollandse Waterlinies zorgvuldig gerestaureerd, onderhouden, toegankelijk gemaakt, her bestemd en geëxploiteerd. Veel van de forten zijn open voor het publiek  en hebben nu een educatieve, recreatieve of economische functie. De militaire geschiedenis blijft voelbaar en de historische verhalen worden meer en meer verteld.

Hoogtepunten Nieuwe Hollandse Waterlinie

Alle plekken in de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn bijzonder en uniek. Lees op de website www.nieuwehollandsewaterlinie.nl over de vele activiteiten op de forten en in het landschap. Enkele hoogtepunten zijn het bezoekerscentrum van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in Waterliniemuseum op Fort bij Vechten. Op het fort wordt het unieke verhaal verteld over de verdediging van Nederland met de hulp van water. Op Forteiland Pampus is het bezoekerscentrum van de Stelling van Amsterdam gevestigd. Het GeoFort  werd in 2016 uitgeroepen tot beste kindermuseum van de wereld. Op dit interactieve forteiland draait alles om de aarde.

Vrouwen varen in kano

Wandelen, fietsen en varen

De forten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn met elkaar verbonden door vele wandel-, fiets-, en vaarroutes. Op 1 maart 2019 is het Waterliniepad gelanceerd. Dit 350 km langeafstandswandelpad loopt van Volendam/Edam tot aan Dordrecht en volgt de hoofdverdedigingslijn van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.