Bezoekerscentra en musea

Het Waterliniemuseum Fort Vechten bij Bunnik biedt een prachtig overzicht van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Daarnaast zijn er binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie twee infocentra over de Waterlinie (Vestingmuseum Naarden en Slot Loevestein) en diverse musea.

Vestingmuseum Naarden

Eens was Naarden een moderne militaire verdedigingspost om de toegang tot het rijke gewest Holland en de koopmansstad Amsterdam tegen een de vijand te verdedigen. Dat verleden is in Naarden en in het Vestingmuseum nog steeds te zien. Ontdek het verhaal in de ondergrondse kazematten, wandel tussen kogelvangers en groene wallen, drink koffie in een kanonremise, geniet van het uitzicht. Elke eerste zondag van de maand kun je met een kanonnier in uniform meewandelen over en door het bastion Turfpoort. Je ziet waar de manschappen sliepen, aten en werkten. Het einde belooft een daverend slotakkoord!

Meer informatie: Website Vestingmuseum

Muiderslot

????????????????????????????????????Het Muiderslot beleefde de grootste bloeitijd in de Gouden Eeuw dankzij de beroemdste bewoner van het kasteel, de schrijver en dichter P.C. Hooft. De Toren- en Ridderroute voeren je door de middeleeuwse burcht van graaf Floris V, bouwheer van het Muiderslot. Voor kinderen is er een interactieve speurtocht door het kasteel.

Meer informatie: Website Muiderslot

Het Vredeseducatiecentrum op Fort de Bilt

Op het voormalig militair Fort De Bilt in Utrecht is een Herinneringscentrum voor de toekomst ontwikkeld van nationale betekenis. Er is een unieke interactieve tentoonstelling in de voormalige bomvrije kazerne over vooroordelen, het zondebokverschijnsel en het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en in het heden.

Meer informatie: Website Stichting Vredeseducatie

Fort van de democratie op Lunet I

Het Fort van de Democratie is een nieuw educatief centrum van nationale allure. Bezoekers kunnen in een uitdagende tentoonstelling onderzoeken wat democratie voor hen betekent en wat zij aan de democratie kunnen bijdragen. Het Fort van de Democratie ligt op Lunet I in Utrecht.

Meer informatie: Website Fort van de democratie

De Oudheidskamer Vreeswijk

De Oudheidskamer is gevestigd op Fort Vreeswijk en is het gehele jaar door geopend. Er is een permanente tentoonstelling te zien over de historie van de scheepvaart en het leven en werken in Vreeswijk. Je krijgt een beeld van de middenstand, het verenigingsleven, wonen en werken en het onderwijs.

Historisch Museum Warsenhoeck

In de karakteristieke boerderij Geinoord 12 huisvest het Historisch Museum Warsenhoeck. Je kunt hier onder andere vaste en thema-exposities bezoeken over de geschiedenis van de (tot 1971) zelfstandige dorpen Jutphaas en Vreeswijk en het middeleeuwse stadje Geyn, dat in de 14e eeuw van de landkaart verdween.

Meer informatie: Website Historisch Museum Warsenhoeck

Botanische Tuinen van Fort Hoofddijk

Hier vind je de prachtige Rotstuin, de Systeemtuin, de (sub)tropische collecties en de Thematuin. Er worden regelmatig speciale activiteiten georganiseerd. Voor groepen bestaat de mogelijkheid om een rondleiding aan te vragen.

Meer informatie: Website Universiteit Utrecht

Geofort

Geofort 4DGlobe_ManoeGeoFort, ten oosten van Asperen, is een themapark op een spannend fort op het gebied van cartografie en navigatie. Op GeoFort ga je zowel binnen als buiten het experiment aan met diverse geo-technieken. Je raakt gedesorienteerd in de donkere gang. Je wordt uitgedaagd in het doolhof en raakt gefascineerd door kaarten in de Kazerne. Kinderen kunnen speuren en spelen in de Vleermuisspeurtuin van Staatsbosbeheer. Geniet na als het speuren in het 3D Café van het weidse uitzicht over de Betuwe.

Meer informatie: Website Geofort

Slot Loevestein

Het kasteel is tijdens openingstijden zelfstandig te bezoeken. Er worden twee belangrijke periodes uit de geschiedenis van Loevestein gepresenteerd: de middeleeuwen en de Staatsgevangenis. Uiteraard is er veel aandacht voor Hugo de Groot, de bekendste gevangene van Loevestein!

Meer informatie: Website Slot Loevestein